Als jij of je kind zich niet wil identificeren kan de kinderverpleegkundige weigeren te helpen. Identificatie is belangrijk voor je veiligheid; je gegevens kunnen dan niet verwisseld worden met die van andere patiënten. En de zorgverzekeraar kan ervoor kiezen de behandeling niet te vergoeden als er geen identificatie heeft plaatsgevonden.
Identificatieplicht
In de zorg geldt
een identificatieplicht
Identificatieplicht in de zorg
In de zorg geldt een identificatieplicht. De identificatieplicht staat in de Zorgverzekeringswet. Dat houdt in dat iedereen een geldig identiteitsbewijs moet laten zien aan de zorgaanbieder (zoals de huisarts, tandarts, apotheek of ziekenhuis) waarvan jij of je kind medische zorg krijgt. De identificatieplicht is onder meer ingesteld om de persoonsgegevens juist te registreren en om fraude in de zorg tegen te gaan.
Kinderen
Ook kinderen moeten zich kunnen identificeren. Anders dan de algemene identificatieplicht is er in de zorg geen leeftijdsgrens. Kinderen kunnen sinds 26 juni 2012 niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouder. Een bijschrijving in een geldig paspoort kan nog wel gebruikt worden als identificatie in de zorg.
Wij begrijpen het als je baby nog geen identiteitsbewijs heeft. Daarom maken wij voor kinderen jonger dan 6 maanden een uitzondering op bovenstaande. Voor kinderen jonger dan 6 maanden vragen we naar het identiteitsbewijs van ouder(s) en het geboortebewijs van het kind.
Geldige identiteitsbewijzen
De identificatieplicht houdt in dat jij en je kind bij aanvang van de zorg een geldig identiteitsbewijs moet kunnen laten zien. Dit kan zijn:
• Paspoort (Nederlands en buitenlands)
• Identiteitskaart (Nederlands of Europees/landen binnen EU)
• Nederlands rijbewijs of bromfietsrijbewijs (Cat. AM)
• Nederlands vreemdelingendocument
Dit registreert uw zorgaanbieder
De kinderverpleegkundige controleert het legitimatiebewijs van jou en je kind. Van het kind worden onderstaande gegevens in het Digitale Kinddossier geregistreerd:
- Het type identiteitsbewijs (zoals paspoort of identiteitskaart) en het nummer van het identiteitsbewijs van het kind. De kinderverpleegkundige mag geen kopie maken van het identiteitsbewijs.
burgerservicenummer (BSN) van het kind. - Op het paspoort, rijbewijs of identiteitskaart staat een Burgerservicenummer (BSN). Dit is een uniek en persoonsgebonden nummer. Iedereen die in Nederland is ingeschreven heeft een BSN. Dit nummer wordt door alle overheidsorganisaties gebruikt (bijv. de Belastingdienst en de gemeente).
Wat als ik me niet wil identificeren?
Verlopen identiteitsbewijs
Als je identiteitsbewijs niet meer geldig is, kun je dit niet meer gebruiken om jezelf te identificeren. Je moet dan een nieuw identiteitsbewijs aanschaffen. Legitimeren doe je altijd persoonlijk. Het is niet mogelijk om jouw familielid met zijn/haar identiteitsbewijs in te schrijven.