Webdesign door Ontwerpbureau Twisted Stranger

Wij maken gebruik van cookies

Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. Wij hebben Google niet toegestaan de verkregen analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten.

 
 
0%
SLUIT SCHERM
 

STOMAZORG

 
Een stoma is een kunstmatige uitgang (van de blaas of de darm) om urine of ontlasting op te vangen wanneer deze niet of niet meer via de natuurlijke weg het lichaam van uw kind kan verlaten. 
 

Verschillende soorten stoma’s

Er zijn verschillende soorten stoma’s. De naam van de darmstoma verwijst naar het deel van de darm dat gebruikt is om de stoma aan te leggen. Zo is er een colostoma (dikkedarmstoma), een ileostoma (dunnedarmstoma) of een urinestoma (stoma van de urinewegen).
 

 

‘Lucht in mijn zakkie’

Sjoerian Brokelman is getrouwd met Hermen en moeder van Jannique, Annely en Luco. Luco heeft aangeboren natriumdiarree en pseudo-obstructie syndroom van zijn darm. Dit betekent dat zijn darmen geen voedingstoffen kunnen opnemen en dat hij wordt gevoed via een Centraal Veneuze Catheter met Totale Parentarale Voeding. Dit is voeding die rechtstreeks in zijn bloedbaan terecht komt door middel van een infuuspomp. Ook heeft hij een stoma waar zo’n drie liter vocht per dag uit komt. Door deze aandoening heeft Luco 24 uur per dag zorg nodig. Regelmatig wordt het gezin ontlast door de verpleegkundigen van de KinderThuisZorg. 

“Mama, lucht in mijn zakkie.” Dat is iets wat Luco regelmatig roept als hij na een uitgebreide verzorging eindelijk heerlijk in bed ligt. Papa en mama met zussen lekker beneden op de bank, uitpuffen van weer een intensieve dag. Luco daarentegen vindt het niet echt leuk dat hij alleen achterblijft. Hij doet er dan ook alles aan om ons nog een keer boven te krijgen. En vaak met succes.

Met zijn vijf jaar weet hij precies wat hij moet zeggen om ons naast zijn bed te krijgen. Zijn stomazakje bolt regelmatig op door de lucht die uit zijn maag in het zakje wordt gestuwd. Het zakje doet dan niet onder voor een goed gevulde kleine ballon. Dat is een vervelend gevoel. Daar komt nog bij dat het, doordat het zo strak gespannen staat, los komt van zijn huid. Dat wil je al helemaal niet… net in bed en dan alweer lek. Dus wat doe je dan als het kereltje roept: “lucht in mijn zakkie”, precies… je staat in no time naast zijn bed. En dat weet hij. Regelmatig kom je boven en dan is er geen lucht te bekennen. Het enige waar je dan tegen aan kijkt is een hele, hele brede grijns van Luco. Die grijns zegt meer dan honderd woorden: “yes, gelukt, ze zijn er weer!” En als wij dan vragen waar die lucht is gebleven komt het hoge woord eruit: “ik wil eigenlijk nog een beetje drinken….”, weer met dito grijns. Drinken is echt zijn lust en zijn leven. Maar hij weet heel goed dat er niemand komt als hij om drinken roept. Dan zeggen wij zeer vriendelijk door de babyfoon dat hij inmiddels al de hoeveelheid heeft gehad waar hij wettelijk gezien recht op heeft en dat we morgen weer verder gaan met drinken. Dat is natuurlijk niet wat hij wil horen.

Deze slinkse methode is ook overdag goed toe te passen. Bijvoorbeeld als hij iets nodig heeft waar hij niet bij kan. Als mama dan ergens mee bezig is, kan het zo maar zijn dat hij te horen krijgt dat hij even moet wachten. Vervolgens volgt binnen zeer korte tijd de mededeling: “mama, ik denk dat ik lek ben” (daarmee bedoelt hij zijn stomazakje). Bij lekkage moet er snel worden gehandeld omdat zijn stomaproductie waterdun is. Als je te lang wacht kun je niet alleen Luco maar het halve huis gaan schoonmaken. En wat gebeurt er dan…mama is in no time bij hem om te checken of het allemaal nog goed zit. Niets aan de hand! “O mama, wilt u nu dan even die auto pakken?” De slimmerd….

 

VERZORGING VAN DE STOMA

Kinderen die met een stoma net uit het ziekenhuis komen, worden vaak door KinderThuisZorg geholpen met de verzorging van de stoma. Van belang is om de huid rondom de stoma van uw kind in goede conditie te houden en irritatie van het stoma te voorkomen. De verzorging ervan verschilt per stoma. Onze verpleegkundigen hebben veel ervaring met stomazorg.